Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Att hitta sin nyckel till frihet

 

Som så många andra hade jag kämpat in i det sista för att inte använda några hjälpmedel. Nu så kan jag bara tänka, fy så enfaldigt, urbota dumt!

 

Jag hade precis börjat plugga på högskolan när jag var diagnoserad med MS. Vilket slag! Vilken shock! Det som möjligtvis händer andra människor, kompisars kompisar, avlägsna pysslingar osv., såna som man inte känner, hände mig! Hur som helst så fortsatte jag mitt lilla liv i småstaden i södra Sverige. Pysslade vidare med mina studier, tränade, umgicks med kompisar och försökte köra på som att ”det som händer andra människor” inte berörde mig.

 

Allt eftersom åren gick blev det ju dock något svårare att blunda för fakta, mina ben var som ett gäng sparris och gjorde inte alls som jag ville. Min cykel var min ständige följeslagare under de här åren och det var den jag lutade mig mot när det såg ut som jag länsat hela skyltningen på systemetbolaget. Men det kom ju tillfällen då det var svårt att ta med min tvåhjuliga kavaljer. Hur skulle det så ut att rulla in på stadsmuseet, i shoppingcentret eller på en konsert?? Många röster i min omgivning hade höjts för käppens intåg. Huamiga, en dag stod den där och väntade på mig, ful,brun och gammal. Min mor, som är en handlingens kvinna hade bestämt att det var dags att se sanningen i det obevekliga vitögat.

 

Jag skall inte säga att min nya följeslagare förändrade mitt liv, för det gjorde den inte, men den förenklade. Jag trodde i min enfald att jag kunde gömma mitt handikapp innan jag erkände för mig själv att jag var i behov av stöttning. Vad jag upptäckte var att jag faktiskt blev mindre funktionshindrad av käpp.. Jag var inte längre beroende av andra människors välvilliga armar för mitt fortskridande i världen. Problemet att ta sig runt obehindrat var ju dock fortfarande närvarande. Jag försökte med stavgång, men jag blev väldigt trött efter en tur på stan och dom kändes inte riktigt helt hemma i en krogmiljö.

Cykeln var vid den här tidpunkten pensionerad och stod och rostade på en bakgård.

 

Det är väldigt svårt för omgivningen att agera, och propagera för diverse hjälpmedel för att göra vardagen enklare för den anhöriga. Det finns ju som sagt bara en människa som kan förändra sin situation och det är denna själv.

 

 Otaliga är de platser jag besökt utan att ha sett annat än flygplatsen och de nödvändiga transportsträckorna. Jag kunde endast föra mig själv graciöst och bekvämt ett antal hundra meter och det kommer man inte långt på i en stad som the Big L (London). Jag hade läst allt om de senaste utställningarna och nyheterna men hade bara varit och sniffat på tröskeln själv. Jag har i färskt minne en Frida Kahlo utställning på Millesgården i Stockholm som sågs mestadels via broschyrer och tårar eftersom dagsformen var så pass vissen att en rundgång var uteslutet. Fy så tråkigt! Jag kände att min värld krympte och att det var dags att sondera terrängen..

 

 Rullstol kändes i dabättre för användarna. När jag samlat mod och ringde upp för att boka en el-moppe blev jag upplyst om att det gick bra så länge jag inte bara kom dit för att jag var lat utan verkligen hade problem att gå. Hur som helst jag passerade testet och det konstaterades att jag verkligen hade begränsad rörlighet.

 

 Efter en kort instruktion hur åbäket skulle köras fick jag bege mig. Till att börja strök jag längs husväggarna och körde hellre runt ett helt kvarter än att backa eftersom backsignalen  skulle påkalla uppmärksamhet. Efter en stunds övningskörning började jag känna mig mer bekväm i sätet. Det var en konstig känsla att helt plötsligt flyga fram på gågatan, besöka varenda affär, fika, prova och fortfarande ha energi kvar! Fantastiskt! Euforisk kom jag hem och berättade om min fantastiska shoppingrunda!

Inom kort införskaffades min första egna mobility scooter/el-moppe och efter det har inget varit sig likt; jag kan ta mig fram överallt och känner inte av mina fysiska begränsningar alls på samma vis. Vi bor nu i Sverige och har startat ett småskaligt bolag som importerar el-moppar. Vårt företag heter miniscooter.se och jag kan stå för produkten till 120 % eftersom den blivit min nyckel till frihet.

Av

Karin Berg

Karin Berg

Miniscooter.se

Nyckeln till frihet - Suverän film med Morgan Freeman och Tim Robbins i huvudrollerna.